This post is also available in: English (Αγγλικα)
Χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες για την κατασκευή και δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών
Το εργαστήρι οργανώνεται από το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στα πλαίσια του έργου Phygital
Αυτό το εργαστήριο διερευνά πώς οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες κατασκευής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σκηνικού ή/και κοστουμιών για παραστάσεις σύγχρονου χορού. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες/φόρμες και να τις μεταφράσουν σε ψηφιακά κοστούμια και σκηνικά για παράσταση που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2019 σε Λεμεσό και Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό μας για να πειραματιστούν και να δώσουν στις σκέψεις τους μορφή δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Κυπριακό κοινό. Νοείται πως οι δημιουργοί θα αναφέρονται στους συντελεστές της παράστασης, όπου αυτοί αναφέρονται.
Στο εργαστήρι θα λάβουν μέρος μόνο 10 συμμετάσχοντες.
Οι συμμετάσχοντες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ψηφιακών σχεδιαστικών προγραμμάτων και θα πρέπει να φέρουν φορητό υπολογιστή στο εργαστήρι.
Για εγγραφές επικοινωνήστε με: [email protected] και [email protected]
Να συμπεριλάβετε Όνομα, Ηλεκτορνική Διευθυνση, Κινητό Τηλέφωνο και Σύντομο Βιογραφικό αν υπάρχει διαθέσιμο.
Οι εγγραφές θα γίνουν με βάση τη σειρά επικοινωνίας (first come first served basis)
Σχετικά με το Makers Will Make
To ανοιχτό εργαστήριο MakersWillMake, μια πρωτοβουλία της bythewayProductions είναι ένας νέος χώρος στη Λεμεσό , χώρος πειραματισμού, έκφρασης και δημιουργίας, εξοπλισμένος με ένα μεγάλων διαστάσεων lasercutter το οποίο είναι ανοιχτό προς ενοικίαση στο κοινό. Φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης, έμπνευσης και έκφρασης δημιουργικών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή μη στον ευρύτερο χώρο του design. Αποσκοπεί στην πλήρη εφαρμογή της σύγχρονης εμπειρίας σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ιδέας, όπου ο δημιουργός συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία, από τον σχεδιασμό μέχρι και τον έλεγχο της παραγωγής του τελικού αποτελέσματος. Mε πυξίδα την προώθηση του design, την ελευθερία του πειραματισμού, τη συνεργατικότητα και την επαγγελματική δικτύωση, ο χώρος αποτελεί ένα κοινό βραχυπρόθεσμο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο κάθε δημιουργός θα έχει την ευκαιρία και το χώρο, να εμπνευστεί και να σχεδιάσει μια ιδέα, να τη μοιραστεί, να συζητήσει πάνω σε αυτήν, να πειραματιστεί και να την υλοποιήσει, παράγοντας ένα τελικό προϊόν μέσω του lasercutter.
H δυναμική του χώρου σε πλήρη συνάρτηση με το σύγχρονο κίνημα των “makers” παρέχει αμέτρητες δυνατότητες για συνεργασίες, έμπνευση, νέες ιδέες και προσεγγίσεις υλικών και εφαρμογών. Makers από όλα τα πεδία του design (graphics, interior, fashion, architecture, art είναι μόνο κάποια από αυτά…) μπορούν να έρθουν κοντά, να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν εκ νέου τα όρια της τέχνης τους.
Για περαιτέρω πληροφορίες: makerswillmake.com
Το Phygital είναι ένα πρόγραμμα του Interreg V 2014-2020 BalkanMed, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει δράσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Κύπρο. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν makerspaces – ένα σε κάθε χώρα- τα οποία θα συνεργάζονται με την τοπική κοινότητα. Στην Κύπρο, οι δράσεις του προγράμματος διενεργούνται από το Ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας/Hack66 και θα εστιάσουν στις πρακτικές της κοινωνικής τέχνης διερευνώντας τη σύζευξη ανοιχτής τεχνολογίας, τέχνης και σχεδιασμού. Το Πρόγραμμα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου ‘design global – manufacture local’ το οποίο εισαγάγει καινοτόμα οργανωτικά και επιχειρηματικα πρότυπα επιτρέποντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη των ομάδων που δημιουργούν αυτόνομα σε ‘do-it-yourself (DIY)’ επίπεδο. Επιδίωξη του είναι να στηρίξει και να ενισχύσει, σε τοπικό επίπεδο, τις δυνατότητες για καινοτομία και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται μέσα από τον αποκεντρωμένο τρόπο παραγωγής. Το Κυπριακό παράρτημα του έργου θα εξετάσει την σημασία της κουλτούρας των makerspaces για την προώθηση της σύγχρονης κοινωνικής τέχνης και σχεδιαστικών πρακτικών. Θα εξετάσει τις βασικές αρχές των έργων που βασίζονται στην ανοιχτή τεχνολογία, την ελευθερία των software-hardware και ‘bottom-up’ συνεργατικές δομές για να διερευνήσει τρόπους με τους οποίους μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν – βάσει των πρακτικών της κοινωνικής τέχνης και σχεδιασμού – για να ανταπαντήσουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Σε πρακτικό επίπεδο, περιλαμβάνει τη διοργάνωση μιας σειράς σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενός UNCONFERENCE, και μιας διεθνούς έκθεσης ενώ θα διενεργηθεί και μια έρευνα για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις πρακτικές της κοινοτικής τέχνης.